DE HEILIGE QURBANA EUCHARISTIEVIERING VAN DE THOMAS-CHRISTENEN IN INDIA, VAN DE SYRO-MALABARSE RITUS:

Het is een bijzondere gebeurtenis dat wij op 12 oktober om 19.00 uur in de Sint Bonifatiuskerk te Zaandam met elkaar de Qurbana, de Eucharistie van de Thomas-christen mogen vieren. Het is een teken dat de Kerk Gods werkelijk "katholiek", wereldomvattend is. De katholieke kerk is een "communio" van 24 verschillende kerken. Er is eenheid in geloof, in de H. Schrift en Sacramenten, over de positie van de paus, maar tegelijkertijd zijn er eigen structuren, een eigen spiritualiteit, een eigen hiërarchie en een eigen liturgie. Deze verscheidenheid in de Kerk schaadt niet haar eenheid; Veel eerder verhoogt dit haar schoonheid. Ieder mag in de Katholieke Kerk op een eigen wijze God vereren en zijn geloof praktiseren.
De Syro-Malabarse Kerk en haar liturgie gaan in oorsprong terug op de H. Apostel Thomas en zijn opvolgers. Sinds mensenheugenis is de gemeenschap van de Thomas-christenen zeer sterk verbonden met de Syrische Kerk, die ook tot de "apostolische familie" hoort. We vieren dezelfde eucharistie, de offermaaltijd van Jezus Christus. Maar de accenten zijn in ieder liturgie verschillend en ze vullen elkaar aan: In de Qurbana wordt de offergave van Jezus aan het kruis, voltooid in de verrijzenis, bijzonder benadrukt, de lofprijzing en de dankzegging aan de H. Drievuldigheid komt sterk naar voren.
Zoals in alle liturgieën van de Kerk in het Oosten is de verering van de Heilige Geest heel belangrijk. In de doop zijn wij een priesterlijk volk geworden. Alle gelovigen hebben deel aan het priesterschap van Christus. Daarom mag het hele Godsvolk de H. Eucharistie meevieren. Maar ieder vanuit z'n eigenheid: De priester, de diaken en het volk. De Eucharistische gedeelde wordt gevierd samen met alle gelovigen, de priester met het gezicht naar het Oosten. Van hieruit zal de wederkomst van Christus plaatsvinden. In deze verwachting dragen de priester, de diaken en de gelovigen samen de heilige offergave op aan God. De hoofdzaak is niet het zien, maar het gemeenschappelijke bidden en samen offeren.
Bisschop Remigiose Inchananiyuil, bisschop van Thamarassery, Kerala, is de hoofdcelebrant. Hij is de bisschop van Pastoor George in India.

Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan deze viering.