Kerststallententoonstelling in de Petruskerk

10 december 2023 13:00 t/m 17:00
Locatie: St. Petrus Krommenie, Snuiverstraat 2 1561 HD Krommenie

Kerststallententoonstelling

In het jaar 1223 bouwde Franciscus van Assisie een levende kerststal.

“Ik wil dit jaar in Greccio Kerstmis vieren. Ga jij voor mij uit en doe precies wat ik je nu zeg. Ik wil namelijk de geboorte van het kind van Bethlehem zo gestalte geven, dat wij met onze eigen ogen kunnen zien in welke pijnlijke en behoeftige omstandigheden hij ter wereld gekomen is, ik wil zien hoe hij daar lag in een kribbe op stro, tussen een os en een ezel.”

Het revolutionaire was dat Franciscus Jezus liet afbeelden als een gewoon kindje liggend tussen echte dieren in een omgeving die de onze zou kunnen zijn.

In die dagen werd Christus afgebeeld als de overwinnaar van de dood  die zetelend op de portalen van de kathedralen scheiding maakte tussen bokken schapen, de hemel of de hel. God was ver weg in een hoge hemel en onbereikbaar voor gewone mensen. Franciscus bracht de menswording van God dichterbij. God is mens zoals jij.

De Franciscanen verspreiden de kerststal over de hele wereld. En na een dip eind 20e eeuw zijn de kerststallen weer helemaal terug. En dit jaar is het dus 800 jaar geleden dat de eerste kerststal werd ingericht.

Monique van Santen, Peter en Nelleke Smit, Marianne de Beurs en Margreet Dekker hebben enorme verzamelingen kerststallen die vanaf zondagmiddag 10 december te zien zijn in de St. Petruskerk.

Deze zondag is er ook Kerstmarkt in Krommenie en vanaf 13 uur tot 15.30 uur zullen de koren Rotsvast en St. Caecilia en het Saens Harmonie Orkest kerstmuziek ten gehore brengen. Natuurlijk worden ook bekende kerstliederen samen gezongen en is er chocolademelk en glühwein.

Maandagavond 11 december om 20 uur is er in de Petruskerk een avond rond kerststallen wereldwijd. Pastor Matthé Bruijns neemt u mee naar de geboorteverhalen over Jezus en hoe deze een plaats hebben gekregen in de Kerststal.

Natuurlijk zullen we ook kerststallen uit de hele wereld bekijken en zien hoe de menswording van God vorm heeft gekregen in de eigen cultuur.

Van harte welkom.

Katholiek Zaanstreek is een samenwerkingsverband dat uit zeven parochiegemeenschappen bestaat.

Contact per mail
Zoekt u contact met een van onze gemeenschappen, gebruik dan het contactformulier.

Contact per telefoon
Voor telefonisch contact zie het kader rechts voor de telefoonnummers per parochie.

Assendelft
H. Odulpus: 075 687 1206

Koog aan de Zaan
H. Martelaren van Gorcum:
06 12182931

Krommenie
St. Petrus: 075 628 1208

Zaandam
St. Bonifatius: 075 6164807
H. Jozef: 06 3011 0590
H. Maria Magdalena ('t Kalf):
075 616 4855

Wormer
H. Maria Magdalena: 075 642 1216

Copyright: Katholiek Zaanstreek | Privacybeleid | Betalingsvoorwaarden

Website door: Webheld.nl