Featured Image

Geloven Nu

Geloven Nu

Al jaren komt de groep ‘Geloven Nu’ bij elkaar. We nodigen u uit daar in september bij te zijn. We komen daarvoor de derde dinsdag van de maand om 20.00 uur bij elkaar in de pastorie van de Petrus kerk. Na de vakantie is dat op prinsjesdag 17 september.

Afgelopen seizoen hebben we stukjes bekende bijbel tekst gelezen. Deze laten we op  ons inwerken en haalden er  vervolgens thema’s uit die we met elkaar bespreken. Een van ons legde meermaals betekenissen in de tekst bloot die ver weg van ons stonden en  aan het eind van de avond  iets nader waren.  Gelukkig dat we allemaal van thee houden.

Twee van ons hebben de dikke pil “Johannes de Ziener” van Jan Nieuwenhuis in bezit. Eerder konden teksten van hem het gesprek goed op gang houden. Dat belooft wat voor het nieuwe seizoen.

Onze groep is klein maar er wordt aandachtig naar elkaar geluisterd. U bent van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen. Aanmelden kunt u via het mailadres martelaren@outlook.com.

Ik hoop u in september te zien,

Nicolette

Featured Image

Oratorium 'De Doper'

Oratorium ‘De Doper’ in de Petruskerk

Het is het zover! Op zondagavond 23 juni om 20 uur wordt het oratorium ‘De Doper’ ten gehore gebracht in de Petruskerk. Het verhaal van Johannes de Doper wordt door de vier evangelisten op een verschillende manier verteld. In ‘De Doper’ zijn de verschillende teksten over hem naast elkaar geplaatst en worden ze door het koor becommentarieerd. Het stuk begint met de vraag wat deze zonderling/profeet gehoord en gezien heeft… een vreemde stem, een mens van liefde en trouw, een levend woord sterker dan duister en dood. Oratorium ‘De Doper’, muziek Jos Martens, tekst Bart Vijfvinkel. Projectkoor ‘De Doper’ o.l.v. Jos Martens. Toegang vrij/ vrije gift bij uitgang

Featured Image

Kerststallententoonstelling in de Petruskerk

Kerststallententoonstelling

In het jaar 1223 bouwde Franciscus van Assisie een levende kerststal.

“Ik wil dit jaar in Greccio Kerstmis vieren. Ga jij voor mij uit en doe precies wat ik je nu zeg. Ik wil namelijk de geboorte van het kind van Bethlehem zo gestalte geven, dat wij met onze eigen ogen kunnen zien in welke pijnlijke en behoeftige omstandigheden hij ter wereld gekomen is, ik wil zien hoe hij daar lag in een kribbe op stro, tussen een os en een ezel.”

Het revolutionaire was dat Franciscus Jezus liet afbeelden als een gewoon kindje liggend tussen echte dieren in een omgeving die de onze zou kunnen zijn.

In die dagen werd Christus afgebeeld als de overwinnaar van de dood  die zetelend op de portalen van de kathedralen scheiding maakte tussen bokken schapen, de hemel of de hel. God was ver weg in een hoge hemel en onbereikbaar voor gewone mensen. Franciscus bracht de menswording van God dichterbij. God is mens zoals jij.

De Franciscanen verspreiden de kerststal over de hele wereld. En na een dip eind 20e eeuw zijn de kerststallen weer helemaal terug. En dit jaar is het dus 800 jaar geleden dat de eerste kerststal werd ingericht.

Monique van Santen, Peter en Nelleke Smit, Marianne de Beurs en Margreet Dekker hebben enorme verzamelingen kerststallen die vanaf zondagmiddag 10 december te zien zijn in de St. Petruskerk.

Deze zondag is er ook Kerstmarkt in Krommenie en vanaf 13 uur tot 15.30 uur zullen de koren Rotsvast en St. Caecilia en het Saens Harmonie Orkest kerstmuziek ten gehore brengen. Natuurlijk worden ook bekende kerstliederen samen gezongen en is er chocolademelk en glühwein.

Maandagavond 11 december om 20 uur is er in de Petruskerk een avond rond kerststallen wereldwijd. Pastor Matthé Bruijns neemt u mee naar de geboorteverhalen over Jezus en hoe deze een plaats hebben gekregen in de Kerststal.

Natuurlijk zullen we ook kerststallen uit de hele wereld bekijken en zien hoe de menswording van God vorm heeft gekregen in de eigen cultuur.

Van harte welkom.

Featured Image

Geloven Nu

Op  de avond van de vierde dinsdag van de maand om 20.00 uur tot 21.30 uur komt de groep Geloven Nu in de vergaderruimte van de Petrus bij elkaar. Met een groep van 5 tot 7 personen praten we over het geloof.

We beginnen met het aansteken van een kaars en een groepslid neemt de leiding bij het zingen van een lied. Verder heeft de cursusleider of een deelnemer in overleg met de cursusleider materiaal verzameld rond een bepaald thema. Afgelopen tijd hebben we het gehad over "pelgrimage naar Santiago de Compostella" en "theologie".

De groep is 10 jaar geleid door Marja Stronks-Room en vonden de bijeenkomsten in de Koog plaats. Ze vond het jammer dat er niet meer deelnemers waren. Door de sluiting van de kerk van de Martelaren van Gorcum is de groep naar Krommenie verhuisd en dat had een voordeel. De groep breidde met 3 mensen, allen uit Krommenie, uit. Voor de overige mensen uit de Zaanstreek is Krommenie best ver weg. Onze ICT vaardigheden zijn zodanig dat we het wel aandurven om u ook digitaal via Zoom uit te nodigen. De vaardigheden daarvoor hebben we in coronatijd opgedaan.

Eerstvolgende bijeenkomsten zijn op 24 oktober en 28 november.  Aanmelden via Nicolette of email naar martelaren@outlook.nl

Nicolette Schouten

Featured Image

Kerkenpad 2023

Kerkenpad, Bedevaart, Dagje uit naar Schiedam

Midden in de zomer volgen we het slachtoffer van een ongelukkig valpartij op het ijs.
Op 15-jarige leeftijd brak Lidewij een rib waar zij nooit meer van hersteld is. Liduina bleef 38 jaar lang bedlegerig en overleed in 1433. Tijdens haar leven had zij visioenen en troostte vanaf haar ziekbed vele armen en noodlijdenden. Haar graf trok vele vereerders. Maar Schiedam is meer. Een prachtige Oud-Hollandse stad met graanmolens die ver boven de bebouwing uitsteken, vele musea, vaarwegen en havens met statige panden en alles op loopafstand.
Twee kerkgebouwen zullen we bezoeken. De Middeleeuwse St. Janskerk waar we worden ontvangen met koffie en wat lekkers en de Basiliek die toegewijd is aan Liduina van Schiedam. Een neogotische kerk waar iedere vierkante meter gedetailleerd is versierd.
En om ook aan het derde woord van deze dag alle waardering te geven gaan we ter afsluiting lekker eten.
We maken meerdere malen deze reis met de volgende opstap plaatsen:
Woensdag 5 juli Krommenie – Wormer vertrek vanaf 8.30 uur thuiskomst 21 uur.
Dinsdag 18 juli Krommenie – Koog - Jozefkerk
Donderdag 27 juli Krommenie – Assendelft.

Wij vragen een bijdrage in de onkosten van € 70
Iedere deelnemer krijgt een schriftelijke bevestiging van de aanmelding met daarbij aangegeven de wijze van betalen.
We hopen er weer een ‘ouderwetse’ dag van te kunnen te maken.

Ko Schuurmans en Matthé Bruijns

Gaat u ook graag mee?
Stuur dan een email naar zaanskerkenpad@ziggo.nl
of een briefje naar Kerkenpad Snuiverstraat 2 1561 HD Krommenie
Geef daarin aan of u op woensdag 5 juli, dinsdag 18 juli of donderdag 27 juli mee wilt.

Lezing over Titus Brandsma

Door de coronapandemie is er twee jaar lang geen programma meer geweest van Vorming en Toerusting. Op de valreep van dit seizoen is er nog een activiteit rond het leven van Titus Brandsma.

Op 15 mei is hij ‘heilig’ verklaard, nadat hij in 1985 al ‘zalig’ is benoemd. Maar voor veel mensen was een echt wonder niet nodig om hem als een hele, als een inspirerende mens te zien. Op donderdag 2 juni willen we stilstaan bij zijn leven, bij zijn bezieling, maar ook kijken naar beeldmateriaal dat er van hem is. Ook willen we zijn teksten lezen, die ook voor ons na bijna honderd jaar inspirerend kunnen zijn.

Op donderdag 2 juni om 20 uur in de ontmoetingsruimte van de St. Petruskerk aan de Snuiverstraat in Krommenie.

Inleiding door Matthé Bruijns.

Voorstelling: Titus, held of heilige? van Peter Vermaat

Titus, held of heilige?
Een vertelling over het leven van Titus Brandsma.

Het gebeurt niet elke dag, dat een Friese boerenzoon heilig wordt verklaard. Het is de eerste keer na 2000 jaar! Niet iedereen zal weten, wat Titus Brandsma heeft bezield en hoe hij heeft geleefd. In een avondvullende theatervoorstelling met levensgrote poppen en muziek vertelt Peter Vermaat het levensverhaal van Titus Brandsma.

In 1881 geboren op een boerderij in Ugoklooster (bij Bolsward), werd hij in 1942 te Dachau met een injectie om het leven gebracht. Het is het verhaal van een kwetsbaar mens die overeind bleef te midden van het oorlogsgeweld. De geschiedenis van een praktisch ingestelde mysticus die oog had voor mensen in crisissituaties. De kroniek van een geleerde die journalisten motiveerde niet te buigen voor de naziterreur. Deze houding leidde tot zijn dood, maar is inspirerend tot op de dag van vandaag.

Als elfjarige jongen ging Titus naar het kleinseminarie van de franciscanen om zich vervolgens aan te sluiten bij de karmelieten. Na zijn priesterwijding studeerde hij in Rome, promoveerde in de wijsbegeerte, en werd uiteindelijk hoogleraar in Nijmegen.

Toen Nederland werd bezet door de Duitsers, kwam Titus Brandsma met hen in conflict. De directe aanleiding tot zijn arrestatie was zijn actie om de dagbladen te bewegen geen artikelen en advertenties van de N.S.B. op te nemen. Acht weken zat hij in een cel in Scheveningen om na wat omzwervingen uiteindelijk in 1942 te sterven in Dachau.

In een voorstelling van ruim anderhalf uur vertelt Peter Vermaat het levensverhaal van deze religieus bewogen man.

In deze voorstelling visualiseert hij zijn verhaal met karakteristieke poppen en objecten.

 Waar:  Petruskerk, Snuiverstraat 2, Krommenie

Wanneer: Vrijdag 10 juni 2022 om 20.00 uur.

Deze voorstelling wordt u aangeboden door de katholieke Zaanse Parochies.

De toegang is gratis.

Welkom bij onze parochies in de Zaanstad en Wormerland

Wij zijn gemeenschappen die Jezus Christus willen volgen en leven vanuit de Sacramenten van Zijn Liefde. Lees hier meer over ons.

Wij nodigen u van harte uit voor onze vieringen en activiteiten.

U kunt zich opgeven voor de wekelijkse nieuwsbrief die per email wordt toegezonden. Stuur een mail naar info [ed] katholiekzaanstreek [punt] nl.

Neem vooral contact op als u vragen heeft.

Katholiek Zaanstreek is een samenwerkingsverband dat uit zeven parochiegemeenschappen bestaat.

Contact per mail
Zoekt u contact met een van onze gemeenschappen, gebruik dan het contactformulier.

Contact per telefoon
Voor telefonisch contact zie het kader rechts voor de telefoonnummers per parochie.

Assendelft
H. Odulpus: 075 687 1206

Koog aan de Zaan
H. Martelaren van Gorcum:
06 12182931

Krommenie
St. Petrus: 075 628 1208

Zaandam
St. Bonifatius: 075 6164807
H. Jozef: 06 3011 0590
H. Maria Magdalena ('t Kalf):
075 616 4855

Wormer
H. Maria Magdalena: 075 642 1216

Copyright: Katholiek Zaanstreek | Privacybeleid | Betalingsvoorwaarden

Website door: Webheld.nl